vrijdag 3 maart 2017

Pizzadeeg

Nog een recept uit de oude doos. Het is eigenlijk veel te lang geleden dat we zelf nog pizza gemaakt hebben. Hieronder het recept om zelf deeg te maken. Voor de rest is een pizza vrij eenvoudig natuurlijk. De tomatensaus maak je met wat look, kruiden en tomaten of -concentraat.

Wat?

  • 500 g bloem
  • half blokje gist
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • scheutje olijfolie

Hoe?

De gist en de suiker los je op in een glas lauw water. Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Het water met de gist en het scheutje olijfolie gaan in dat kuiltje. Tijd om uw handen vuil te maken. Of toch niet, wij nemen gewoon het kneedding op onze mixer. Dat reduceert uw uur kneedwerk toch tot 15 minuten kneden in de kom en dan nog een eindje met de handen, op een werkblad dat rijkelijk met bloem bestrooid is. Tot het deeg een gladde, elastische massa is, gelijk ze zeggen.

Maak van de deeg een bol en laat in een warme, vochtige plaats 45 minuten rijzen. Wij verwarmen onze oven voor op 60°C, zetten hem af en zetten dan de deeg, overdekt door een natte handdoek, in de oven.

Na die drie kwartier zou de deeg dubbel zo groot moeten zijn. Dat is veel te snel. Dat mag niet. Platdrukken die handel, nog eens 45 minuten laten rijzen en kijken of hij het nog eens aandurft. Waarschijnlijk wel, pizzadegen zijn koppig van aard. Maar niet met ons. 8 minuten kneden wij elk bubbeltje lucht uit het deeg tot het zo plat is als een pizza. Hah, komt dat goed uit. Nog een beetje met de deegrol er tegen aan, op de ovenplaat, saus en ander eten erop en het boeltje kan de oven in, die wij daarjuist bij het uithalen van de deeg al hebben laten voorverwarmen op 200°C -was ik dat vergeten zeggen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten