vrijdag 3 maart 2017

Panna cotta van bloemkool met pesto en gedroogde ham

Gisteren nog maar eens een verjaardagsfeestje gehouden. Naast de blinis met gerookte zalm (dat was lang geleden), de kaastaart met kerstomaatjes en hummus hebben we ook iets nieuws geprobeerd. We zochten al lang naar hapjes om in een glaasje te serveren. We hadden het ergens op een forum gevonden (hierzo), waar trouwens nog meer lekkere hapjes te zien zijn.
Wij hebben meer bloemkool gebruikt en wat gegokt met het aantal gelatineblaadjes, voor de rest komt ons recept wel overeen met het bronmateriaal. De panna cotta was verrassend gemakkelijk te maken, voor de gedroogde ham heb je gewoon geduld nodig en de pesto kwam uit een potje. Simple comme bonjour.

Wat?

Goed voor 20 à 25 glaasjes.
  • 1 bloemkool
  • 8 dl room
  • 1 potje pesto
  • 10 sneetjes ham (wij gingen voor Zwarte-Woudham, maar het mag ook chiquer met Parmaham of zo)
  • 4 blaadjes gelatine
  • nootmuskaat

Hoe?

Steek alvast de sneetjes ham voor een uur in de oven op 100°C. Laat ze uitlekken op keukenrol en zorg dat er geen vet stolt in de plooien want dat ziet er echt niet uit. Breek de sneetjes voorzichtig in twee zodat je lange repen krijgt.
Snij de bloemkool fijn. Kook hem in de room en wat water tot hij goed zacht is. Week ondertussen de gelatineblaadjes in water. Hou het vuur wel goed in het oog. Kokende room, dat swingt de pan uit. Mix glad met een soepmixer en kruid af met witte peper, zout en nootmuskaat. Wring de gelatineblaadjes uit, voeg toe aan de bloemkool en meng goed.
Trouwens, wij hebben lange blaadjes gelatine en korte. In recepten staat steeds gewoon het aantal blaadjes gelatine, maar van welk formaat staat er niet bij. Enfin, wij hebben uiteindelijk twee lange en twee korte genomen, denk ik.
Neem een hoop kleine glaasjes, leg voorzichtig een koffielepel pesto op de bodem en vul met een spuitzak of trechter de glaasjes met de panna cotta. Laat opstijven in de koelkast. Prik er voor het serveren een smal reepje gedroogde ham in.
Ik bedacht dat dit ook heel lekker moet zijn met blauwe kaas, in plaats van pesto, maar ik zie niet goed in welke vorm ik die kaas in het glaasje zou steken. Ooit toch eens proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten