vrijdag 3 maart 2017

Gevulde pijlinktvis met wasabipuree

Als we eens de vrijdagochtend tijd hebben, proberen we altijd naar de vismarkt te gaan. Van tegenwoordig liggen er bijzonder grote pijlinktvissen op de markt. Op onze reis naar Baskenland hadden we de smaak van gegrilde inktvis goed te pakken gekregen, dus wilden we dit zelf eens uitproberen, voor bezoek meteen, natuurlijk.

Wat?

Voor de pijlinktvissen:
  • 4 grote pijlinktvissen, met tentakels
  • 8 lente-uitjes
  • een halve kop broodkruim
  • 1 rode peper (of iets anders rood en straf)
  • verse koriander
  • paprikapoeder
Voor de wasabipuree
  • aardappelpuree
  • 1 el wasabipasta

Hoe?

Als je gekuiste inktvis koopt, moet je zeker zorgen dat de tentakels er nog bij zitten. Wij kochten ongekuiste, en dat gaat dan als volgt. Snij de voorbij de ogen de tentakels van de kop. Aan het begin, tussen de tentakels, zit een harde bol die je er gemakkelijk kunt uithalen. Gooi maar weg, stuiterend of niet, aan u de keuze.
Langs de kop kan je uit het lijf een plasticachtige plaat halen. Meestal heb je maar een halve mee, de andere helft zit er dan nog in. Om de ingewanden er uit te krijgen, kan je ze met je vingers best al even voorzichtig lostrekken, voor je ze met kop en al er uit trekt. Zit er nog een inktzak aan, zoek dan ergens op hoe je de inkt kan bewaren om te gebruiken in risotto of om zwarte pasta te maken.
Haal de bovenste laag vel van de inktvis en spoel goed.
Snij de tentakels in fijne stukjes. Hak de lente-uitjes en rode peper fijn. Laat samen enkele minuten stoven en voeg het broodkruim en de gehakte koriander toe. Breng op smaak met wat zout.
Vul de inktvislijven voor de helft met de vulling. (Het lijf krimpt en de vulling zwelt tijdens het grillen.) Maak de opening dicht met een tandenstoker. Strooi wat paprikapoeder over de inktvissen.
Bak de inktvissen op een grillpan (of barbecue, natuurlijk) langs alle kanten bruin en hier en daar krokant. Het is een kwestie van de inktvis een mooie kleur te laten krijgen, maar niet taai te laten worden.
Maak aardappelpuree op een wijze naar uw keuze. (Wij zijn gegaan voor de pot mousselinepoeder en de fles melk.) Voeg wat olijfolie en een eetlepel wasabipasta toe. Wij hadden het equivalent van 2 eetlepels uit de tube geperst, maar dat beviel onze gasten niet zo goed. De mietjes.
De presentatie en eventuele salade erbij laat ik helemaal aan u over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten